ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση

Λ. Ηρακλείου 311, Νέο Ηράκλειο

Τηλέφωνο

Αλυσίδες , Χιονοκουβέρτες

Αλυσιδες-Χιονοκουβερτες

Για κάθε απρόοπτο, είναι καλό να υπάρχει το κατάλληλο αντιολισθητικό σύστημα για το αυτοκίνητο μας. Στα καταστήματά μας θα βρείτε όλα τα είδη αντιολισθητικών , αλυσίδες, χιονοκουβέρτες κλπ. για το αυτοκίνητό σας. Ρωτήστε μας για το κατάλληλο είδος για εσάς!

 

Στη χώρα μας είναι σαφώς πιο διαδεδομένη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων. Κρίνεται απαραίτητο σαν εξάρτημα για όσους κινούνται σε χιονισμένες περιοχές περιστασιακά ή πυκνά. Ακόμα και αν έχετε ένα όχημα με κίνηση σε όλους τους τροχούς, θα πρέπει να έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες και να μην υποτιμάτε τον κίνδυνο που κρύβει το χιόνι. Μπορεί λόγω της μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς να φτάσετε στο βουνό χωρίς πρόβλημα, ωστόσο όταν θα χρειστεί να κατεβείτε, το όχημά σας θα γλιστρήσει με την ίδια ευκολία, όπως σε ένα συμβατικό σε μετάδοση όχημα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν παρουσιάσει διαφορετικά είδη αλυσίδων. Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε την κάθε κατηγορία και θα δώσουμε συμβουλές για τη χρήση των αλυσίδων.

Χιονοκουβέρτες

Είναι η πιο φρέσκια άποψη. Πρόκειται για ένα κάλυμμα τροχών που ‘αγκαλιάζει’ την όψη του τροχού αλλά και ολόκληρο το πέλμα. Είναι κατασκευασμένες από ένα ειδικό ύφασμα που αυξάνει κατακόρυφα την πρόσφυση, παρά το γεγονός ότι δεν γεμίζει το μάτι. Η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολη, μια και έχουν χαμηλότερο βάρος, ενώ δεν παγώνουν τόσο όσο οι αλυσίδες. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γρατζουνίσουν τις ζάντες του αυτοκινήτου μας. Δεν μεταφέρουν κανέναν κραδασμό στο αμάξωμα, ωστόσο λόγω του υλικού κατασκευής είναι πολύ εύκολο να τραυματιστούν αν έρθουν σε επαφή με την άσφαλτο.

Τύπου αράχνη

Πρόκειται για την πιο ακριβή λύση. Αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και σκοπός τους ήταν να απλοποιήσουν την διαδικασία της τοποθέτησης. Πιάνουν στο κέντρο του τροχού και από εκεί απλώνονται στο πέλμα του τροχού. Στην πράξη όντως κερδίζον στον τομέα της ευκολίας, ωστόσο η απόδοσή τους δεν είναι αντίστοιχη των συμβατικών αλυσίδων, αφού και είναι λιγότερο άκαμπτες και συνήθως έχουν πιο αραιό πάτημα.

Αλυσίδες με καρφιά

Προορίζονται για πιο δύσκολες καταστάσεις. Αποτελούνται από καουτσούκ και καρφιά. Εφαρμόζουν πολύ καλά στους τροχούς και έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις. Τοποθετούνται εύκολα, ωστόσο δεν έχουν την ακαμψία των συμβατικών, ενώ ενδέχεται να τραυματιστούν τα καρφιά αν πατήσουν στην άσφαλτο.

Αντιολισθητικές αλυσίδες με σχοινί

Πρόκειται για μια εφαρμογή της Michelin. Λέγονται Easy Grip Michelin και τη θέση της παραδοσιακής αλυσίδας έχει πάρει πλέγμα με σχοινί. Έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν πολύ πιο πυκνό πλέγμα και δεν μεταδίδουν κραδασμό. Από την άλλη, είναι πιο δύσκολες στην τοποθέτηση και είναι πιθανό να λασκάρουν μέτα τα 40 km/h. Τέλος, είναι πιθανό να σκιστούν σε ασφάλτινη διαδρομή.

Αντιολισθητικό Σπρέι

Μια ακόμα πρόσφατη μόδα είναι το αντιολισθητικό σπρέι. Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι η τέλεια λύση. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο ψεκάζειτε τον τροχό χωρίς να λερώσετε τα χέρια σας. Στην πράξη όμως δεν αποδίδει και σύμφωνα με την ADAC μετά από λίγες εκατοντάδες μέτρα το υλικό επικάθεται στο ελαστικό.

Συμβατικές Αλυσίδες

Για το τέλος αφήσαμε την πιο διαδεδομένη λύση. Όσοι έχουν εμπειρία από αντιολισθητικές αλυσίδες είναι πολύ πιθανό να έχουν έρθει σε επαφή με τις συμβατικές αλυσίδες, που αποτελούν και την πιο παλιά λύση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλέγμα αλυσίδας που αγκαλιάζει το πέλμα του ελαστικού. Στο πέρασμα των ετών η φιλοσφία έχει παραμείνει σταθερή, ωστόσο έχει απλοποιηθεί ο τρόπος τοποθέτησης. Υπάρχουν δυο κατηγορίες που διαφέρουν στο πάχος των κρίκων. Στα 10 mm χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα με ελαστικά χαμηλού προφίλ και με σληρή ανάρτηση. Στα 12 mm χρησιμοποιούνται στα συμβατικά αυτοκίνητα. Μεταξύ των δυο, πιο αποτελεσματικές είναι αυτές των 12 mm, μια και διεισδύουν περισσότερο στο χιόνι και συνεπώς προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση. Σύμφωνα με τον έγκυρο γερμανικό οργανισμό ADAC, σε συγκριτική δοκιμή μεταξύ 16 αντιολισθιτικών αλυσίδων την πρώτη θέση κατέλαβε μια συμβατική αλυσίδα, ηPewag Servo! Αυτό αποδεικνύει πως παραμένει η καλύτερη λύση. Μειονέκτημά τους, ο έντονος κραδασμός που περνούν στο αυτοκίνητο μόλις πατήσουν στην άσφαλτο, οπότε πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα σε τέτοια περίπτωση.

Συμβουλές για τη χρήση των αλυσίδων

• Φροντίζουμε κατά την αγορά οι αλυσίδες να ταιριάζουν ακριβώς στη διάσταση των ελαστικών μας. Οι αλυσίδες είναι σαν το παπούτσι. Αν δεν εφαρμόζουν ακριβώς, είναι άχρηστες. Γι’ αυτό θέλουν και καλό τέντωμα.

• Δεν περιμένουμε να μάθουμε πώς τοποθετούνται όταν τις χρειαστούμε. Κάνουμε δοκιμές από πριν και βεβαιωνόμαστε ότι ξέρουμε να τις τοποθετούμε. Οι συνθήκες δεν θα είναι καλές όταν θα τις χρειαστούμε, μια και σίγουρα θα έχει πολύ κρύο, συνεπώς θα είναι αργά για να μάθουμε!

• Έχουμε μαζί μας στο αυτοκίνητο βασικά εργαλεία και ένα ζευγάρι λεπτά γάντια. Τα εργαλεία μπορεί να μην τα χρειαστούμε, μπορεί όμως εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών τα χέρια μας να μην αποδίδουν και συνεπώς να μας βοηθήσουν. Για τον ίδιο λόγο μπορεί να χρειαστούμε και τα γάντια.

• Οι πυκνές αλυσίδες αποδίδουν καλύτερα. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να γαντζώνουν καλύτερα στο χιόνι.Επιπρόσθετα αποφεύγουμε τις πολύ φτηνές αλυσίδες. Αν δεν κοπούν λόγω κακής ποιότητας θα μας παιδέξουν στην τοποθέτηση.

• Όταν το χιόνι τελειώσει, αφαιρούμε τις αλυσίδες. Η χρήση τους στην άσφαλτο τις φθείρει. Ταυτόχρονα φθείρονται τα ελαστικά, η ανάρτηση και η άσφαλτος.

• Πρέπει να τις τοποθετούμε στους κινητήριους τροχούς. Στην περίπτωση που το όχημα είναι τετρακίνητο, τις τοποθετούμε στους εμπρός τροχούς για να ακούει στις εντολές μας το τιμόνι και τα φρένα.

• Τοποθετώντας τις αλυσίδες δεν συνεπάγεται πως οδηγούμε σαν να βρισκόμαστε σε στεγνό δρόμο. Χρειάζονται απαλές κινήσεις στο τιμόνι και στα πεντάλ, κυρίως επειδή οι τροχοί που δεν έχουν αλυσίδες μπορούν να αποσταθεροποιήσουν το όχημα. Επιπρόσθετα, καλό είναι να μην ξεπερνάμε την ταχύτητα που ορίζει ο κατασκευαστής. Αν δεν ορίζεται, η ταχύτητά μας καλό είναι να μην ξεπερνά τα 40 km/h.

Image
logo-pittas-new-final2.png
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ Γ. ΠΙΤΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
Πιστοποιημένο Κατάστημα Michelin & ViaLider
Στον Χώρο Των Ελαστικών Από το 1980

Λ. Ηρακλείου 311-Νέο Ηράκλειο,
Τηλ.: 210.2844842210.2817755,
Fax : 210.2844842
E-mail: pittasn@otenet.gr
ΑΡ. ΓΕΜΗ: 008078701000

Search